pondelok 20. mája 2013

ŠTÁT MOHOL UŠETRIŤ VIAC AKO 400-TISÍC EUR

Tu sú ďalšie dôvody, prečo bolo treba odvolať Juraja Homolu,
riaditeľa Ústavu informácií a prognóz školstva,
ale hlavne dôvody, prečo by mal byť trestne stíhaný.

Drahý, ale pomalý.
Tak vyzerá internet na školách.
Vybrané školy dostali internet za 621 eur mesačne. Pripojenie dohodol rezort školstva.

Dušan Čaplovič. Snímka: HNVybrané školy dostali drahý darček – internet za 621 eur mesačne. Pripojenie dohodol zo štátnych peňazí rezort školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Spoločnosti Slovak Telekom zaplatí za dva roky takmer pol milióna eur.
Za pripojenie málotriedky s devätnástimi žiakmi v Hankovciach rýchlosťou 1 Megabit za sekundu platil štát doteraz 426 eur. Rýchlosť je teraz dvojnásobná. „Necítime to,“ sťažuje sa riaditeľka školy Ľudmila Marková, ktorá internet používa najmä na administratívne práce a v počítačovom krúžku. „Strašne pomaly naťahuje stránky,“ vysvetlila.
Hankovce sú jednou z 31 škôl, ktoré Slovak Telekom nevie pripojiť podľa požiadaviek rezortu inak ako cez satelit. „Rovnaké služby by sme školám vedeli ponúknuť ani nie za desatinovú cenu,“ tvrdí majiteľ žilinskej firmy Softel Martin Vidra. Slovak Telekom sa porovnaniu bráni. „Školám poskytujeme aj rozsiahle doplnkové služby,“ vysvetlil hovorca Martin Vidan.
Zvýšenie cien dojednal Čaplovičov podriadený – riaditeľ Ústavu informácií a prognóz školstva Juraj Homola. Čaplovič drahý internet včera vysvetľovať nechcel. V uplynulých dňoch odvolal Homolu z funkcie.
Za vysokou cenou Slovak Telekomu Vidra zo Softelu vidí použitie starej a drahej technológie VSAT. Šesťkrát rýchlejšie satelitné pripojenie s podobným dátovým obmedzením ponúka jeho firma za mesačných 48 eur.
Riaditeľ Ústavu informácií a prognóz školstva Homola dodatkom znížil počet týmto spôsobom pripojených škôl zo 72 na 31. Podpísal ho na dva roky. Za tento čas mohol štát v prípade iného operátora ušetriť aj viac ako 400-tisíc eur.
Ministerstvo školstva s otázkami odkázalo na ústav. Ten včera nereagoval, od pondelka je bez riaditeľa. Minister Homolu odvolal „pre stratu dôvery“.

Konkurenti nechápu 
„Cena pripojenia neodráža iba výrazné dvojnásobné zvýšenie rýchlosti pripojenia, ale aj fakt, že v daných lokalitách poskytujeme celý rad ďalších služieb,“ vraví hovorca Slovak Telekomu Vida. Školy majú k dispozícii služby virtuálnej siete, webovú stránku, poštové schránky, centrálny antivírus či nepretržitý servis. Podľa Vidru zo Softelu služby vysokú cenu neodôvodňujú.
Čaplovičov rezort sa tento mesiac pochválil tým, že internet už majú k dispozícii všetky školy na Slovensku. Vlani pritom pripadal jeden počítač na 3,72 žiaka. Drahým satelitným pripojením sa rezort snaží internet dostať do okrajových škôl v sivých zónach, kde je dostupnosť služieb Slovak Telekomu, s ktorým má zmluvu, malá alebo žiadna.
V zozname 31 škôl, ktoré ešte treba pripájať cez satelit, sú však aj školy v Žiline, Piešťanoch alebo v Senci.
„Je to nepochopiteľné,“ vraví Filip Križko z Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu. Pripomína, že v týchto lokalitách nie je žiaden problém so širokopásmovým pripojením. Dodatok s Telekomom považuje Kriško za mrhanie verejnými financiami.
„V ponuke bežného poskytovateľa služieb by šlo o základné domáce najlacnejšie pripojenie, ktoré si bežne nechávajú zriaďovať používatelia s jedným počítačom a minimálnymi nárokmi,“ hodnotí produkt Slovak Telekomu Križko. O tom v bežnej škole podľa neho nemôže byť ani reči.

Homolovi už nedôverujú 
Slovak Telekom školám negarantuje 2 megabity za sekundu. Zmluva hovorí, že to má byť maximálna prenosová rýchlosť. Navyše je služba obmedzená denným dátovým stropom 800 megabytov, po vyčerpaní ktorého sa rýchlosť znižuje na štvrtinu pôvodnej. „Odhadujeme, že dátový limit sa minie už počas prvej vyučovacej hodiny,“ uviedol Križko.
Šéf ústavu Homola medzičasom prišiel o svoju stoličku. Čaplovič sa s ním totiž nezhodol, že ústav potrebuje nové logo za 8 650 eur. „Minister odvolal riaditeľa ústavu pre stratu dôvery,“ potvrdil včera Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. O kúpe loga informovala minulý piatok televízia Markíza. Homola vtedy pre televíziu povedal, že ústav nové logo potrebuje a 8 650 eur je adekvátna suma. Logo s dokumentáciou si ústav objednal 19. decembra 2012, a hoci boli vianočné sviatky, faktúru dostal už o deväť dní. Hoci ju už zaplatil, nové logo dodnes nemá a na svojich stránkach používa staré.
null
 - 13. 3. 2013