piatok 11. apríla 2014

MRKnite sa na to, kam sa to leje a ako

Tak sa na to MRKnime: 
Už v našom poslednom blogu sme sa zaoberali projektom MRK. Teraz si ukážeme, že predražený nájom MPC Prešov (kvôli ktorému sa pôvodný prenajímateľ údajne s MPCečkom súdi), zďaleka nie je jediný problém tohto projektu.

Názov projektu: Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít (MRK)
Domovská stránka projektu: www.eduk.sk
Počet vybraných škôl: 200
Trvanie projektu: 1. október 2011 až 31. január 2015

Opis problému

V prvej polovici roka 2012 bol školám zaslaný zoznam pomôcokz ktorých si školy mohli vybrať (celková hodnota 10 000 €, z toho na techniku 4 800€). Školy si mohli objednať  okrem iného napr. slúchadlá s mikrofónom (zrejme čo najlacnejšie, deti im aj tak dajú rýchlo „papať“) – položka 125 (cena 2,60 €). V ponuke boli slúchadlá vo viacerých cenových hladinách. Prvé obstarávanie zrušili bez akéhokoľvek vysvetlenia. Neskôr na školy poslali nový zoznam, nakoľko sa však s pôvodným nezhodoval, museli školy objednávky revidovať („prekopaný“ bol celý zoznam, teda nie len časť súvisiaca s technikou). Aj z druhého zoznamu však školy mnohé veci objednávali zbytočne.

Po tom, čo Ministerstvo školstva SR uzavrelo so svojím známym dodávateľom DATALANom 4. októbra 2013 rámcovú dohodu k projektu, sa konečne (takmer dva roky po funuse) objavil na stránke projektu oznam, ktorý neuveriteľným spôsobom (ne)vysvetľuje príčiny.

Na školy tak doputoval už tretí zoznam – tentokrát iba k technikeznačne oklieštený, bez GPS a ďalších vecí, na ktoré učitelia čakali. No a najviac ich mohli „dojať“ práve už spomínané slúchadlá. V treťom zozname už totiž boli na výber len jedny a to takmer za 50 € (predposledná položka). Samozrejme, že ide o „najlacnejšie“ možné riešenie a školy si to určite „môžu“ dovoliť. Projekt beží tretí rok a pomôcky začali chodiť len teraz. Prvý rok teda učitelia učili bez pomôcok, aj keď kvôli projektu museli zaviesť nové predmety.

Šikanovanie

Niekto vás „naláka“ na tovar, o ktorý máte záujem. Jeho kúpu podmieni zavedením vyučovacích predmetov, ktorých obsah sa má realizovať prostredníctvom tohto tovaru. Predmety zavediete, potom niektoré pomôcky nedostanete, resp. nanútia vám také, ktoré by ste za bežných okolností (a z vlastného) nikdy nekúpili. Cúvnuť sa nedá – buď objednáš to, čo ti dávam, alebo nedostaneš nič.
Nasleduje citát z vyjadrenia učiteľa „postihnutého“ MRKacou šikanou, ktorý sme objavili na sociálnej sieti: „Krúžok basketbalu sa môže 2 roky venovať teórii a na konci obdobia možno budú aj lopty. Alebo niečo iné. Alebo nič.” 

Úspešný projekt

Prečo MPC robí toľko cirkusu okolo objednávok pomôcok pre školy, alebo či len „dodávateľovi“ trvalo tak dlho, kým si skompletizoval starý tovar, ktorého sa potreboval zbaviť, sa už asi nedozvieme. V každom prípade v rámci vytvárania pozitívneho „image“ projektu ide len a len o Úspešný projekt, ktorý sa udomácnil v stovkách škôl. Skvelé didaktické balíčky „si školy tvorili podľa svojich potrieb“. A 50 členný manažment projektu im dovolil ešte jednu láskavosť: Didaktické balíčky si mohli vopred nastaviť „podľa toho, akú výpočtovú techniku či informačno-komunikačnú techniku potrebujú pre svoju výučbu“. Od októbra 2011 do skončenia projektu v januári 2015 už nie je ďaleko. Technika na školy stále nedorazila, ale všetko je v poriadku a beží podľa nastaveného harmonogramu. Školy sa už isto tešia na ďalší podobný projekt v svetlej budúcnosti nášho školstva a my už tušíme, pre koho bol tento MRKací div naozaj úspešný.

  
Slúchadlá

Ponuka slúchadiel z aktuálneho zoznamu:
Slúchadlá s mikrofónom
46,53

Ponuka slúchadiel z pôvodného (starého) zoznamu:
SLÚCHADLÁ A MIKROFÓNY

                    19,84 €
                    30,40 €
                       7,09 €
                       2,60 €
                  158,21 €

Ø  položka za 2,60 € (sluchadla REDSTAR RS-HP03) je  momentálne nedostupná na trhu:
(pôvodný link, odkiaľ sa malo nakupovať);

Ø  alternatívne slúchadlá dostupné na trhu (porovnateľná cena a kvalita), napr.:
·         z toho istého cenníka (obchodu) – cena 3,00 €:
·         z iného cenníka (obchodu) – niekoľko alternatív  (cena 1,65 € - 3,00 €):


Iná položka – príklad “(ne)šetrenia”


PC - stredná trieda (minimálna zostava:  CPU 3,0 GHz,RAM 2GB DDR3. Pevný disk 250GB SATA2, 1x PCIex16 ; 1x PCIex4 ; 10x USB z toho 4xUSB 3.0 ; 1x sériový port ;1x VGA; 2x DP, DVD/RW, Windows 7,USB klávesnica, USB optická myš)
510 €

Ø  lacnejšia alternatíva s OS WIN7 (5 minút “googlenia”):
cena cca 400 €  s WIN7 PRO
(prakticky identická zostava + MS Office Starter navyše, prekladový angl. slovník, antivírus na 1 rok)

Ø  alternatíva bez WIN7:
cena cca 293 € bez WIN7 
+ cena WIN7 PRO SK:- OEM verzie (predinštalované) cez 80 €;
 - plná verzia od 250 €;

Záver:
Cena  510€ zo zoznamu by bola v poriadku, ak by zostava obsahovala  plnú verziu WIN 7 (nie predinštalovanú OEM). Zostavy s predinštalovaným OS  WIN7 s podobnými parametrami sa dajú kúpiť bez problémov o 20% lacnejšie.